Δραστηριότητες - Χόμπι

Το Πάπιγκο προσφέρει τη δυνατότητα για όλους τους λάτρεις των extreme sports καθώς και για τους ανθρώπους, που απλά και μόνο θέλουν να γευτούν την χαρά μιας ξεχωριστής εμπειρίας, αφήνοντας ελεύθερο τον εαυτό τους να χαρούν κάποιες από τις πολλές δραστηριότητες που παρέχουν, άξιοι και έμπειροι επαγγελματίες και ειδικευμενοι σε αυτά. Όπως:
- Διαδρομές ράφτινγκ και καγιάκ στον ποταμό Βοιδομάτη, για όλες τις ηλικίες.
- Εκδρομές και βόλτες ιππασίας, στην περιοχή γύρω από το χωριό, στη φύση, από τον άρτια οργανωμένο και εξοπλισμένο ιππικό όμιλο που εδρεύει στο Μεγάλο Πάπιγκο.
- Καθοδηγούμενη ορειβασία στο αλπικό τοπίο τα ασβεστολιθικά πετρώματα του Όρους Τύμφης και τη μυθική μοναδική Δρακόλιμνη.
- Καθοδηγούμενη πεζοπορία στο περίφημο Φαράγγι του Βίκου, με την σπάνια και μοναδική του βλάστηση.
- Τρία εκπαιδευτικά μονοπάτια για να μάθουν για τους προϊστορικούς κυνηγούς και τον τρόπο ζωής τους (Μονοπάτι Βοιδομάτη), γεωλογικοί σχηματισμοί (Μονοπάτι Μεγάλο Πάπιγκο) και τα σπάνια πουλιά (Μονοπάτι Κόκκινο Λιθάρι).
- Κέντρο πληροφόρησης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου στο Μικρό Πάπιγκο WWF
- Γεωλογικό Κέντρο Ενημέρωσης για το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου Μεγάλο Πάπιγκο

Γενικές Δραστηριότητες:
- Ιδιαίτερη γιορτή τσίπουρου, καθ’ όλο το μήνα Νοέμβριο με αποκορύφωμα ένα συγκεκριμένο Σαββατοκύριακο, που οριζεται κάθε χρόνο διαφορετική ημερομηνία στο μήνα Νοέμβριο, με ψητά εδέσματα, παραδοσιακή μουσική και χορό όπου διδεται στον επισκέπτη η εμπειρία της απόσταξης του τσίπουρου.
- Το τριήμερο της Καθαρας Δευτέρας,γιορταζεται με μεγάλη φωτιά για τον καρνάβαλο με τη μεγάλη fiesta που δεσπόζει στο κέντρο του χωριού με άφθονο τσίπουρο, κρασί και ψητά.
- Το Πάσχα το οποίο βιώνεται με έντονη κατάνυξη και σεβασμό, στην εκπληκτική εκκλησία του Άγιου Βλάσιου. Μία εκκλησία, μοναδικό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Συγκεκριμένα, η ημέρα της Λαμπρής, ημέρα χαράς, γιορτάζεται με πολύ τσίπουρο και κρασί καθώς και με παραδοσιακές σούβλες με αρνιά και κατσίκια και διάφορα εδέσματα.

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οι οποίοι είναι ιδανικοί για πεζοπορίες, αναρριχήσεις, καταρριχήσεις και εξερευνήσεις. Επίσης, το μοναδικό κολύμπι στις φυσικές πισίνες του Ρογκοβού, που είναι νεραϊδότοπος φυσικού και μοναδικού κάλους.
- Και φυσικά το τριήμερο 19-21/7 κάθε χρόνο γιορτάζεται στο Μεγάλο Πάπιγκο το παραδοσιακό πανηγύρι του Προφήτη Ηλία.
- 7 Ιουλίου μια ιδιαίτερη γιορτή που γίνεται στην Αγία Κυριακή, στο βουνό,, όπου ακολουθεί Θεία Λειτουργία και πανηγύρι με τσίπουρο και εδέσματα, χορό με κλαρίνα και κρουστά.
- 26/7 του Αγίου Παντελεήμονα, ένα ιδιαίτερα γλυκό και μοναδικό πανηγύρι, που γιορτάζεται με πολύ χορό, τραγούδι, τσίπουρο και μεζέδες στην εκπληκτική βρύση του Αυραγονίου στο Μικρό Πάπιγκο. Από το πρωί μέχρι το βράδυ.
- Τις ημέρες γύρω από το 15 Αύγουστο, η ατμόσφαιρα στο Πάπιγκο είναι γιορτινη και τα πανηγύρια στα γύρω χωριά του Δυτικού Ζαγορίου είναι πολλά!
- Της παλιουρής όπως λέγεται στις 8/9, ένα εξαιρετικό πανηγύρι γίνεται στο Μικρό Πάπιγκο για την γιορτή της Παναγίας. Από το πρωί μέχρι το ξημέρωμα με χορό – ψητά – τσίπουρο –κρασί.